duminică, 10 iunie 2012

Compozitia chimica


Substantele chimice utilizate in realizarea unui parfum: acetat de benzil, acetona, alcool benzilic, toluen, benzina, eter (solventi organici) etc. . Acesti solventi se pot diferentia prin:

- punct de topire
- punct de fierbere
- punct de aprindere
- punct de evaporare 
- aciditate
- vascozitate 

Deși uleiurile aromatice pot fi diluate prin solvenți ca jojoba, uleiul de cocos fracționat sau ceara, solventul utilizat cel mai frecvent pentru diluarea uleiurilor din parfum este etanolul sau un amestec de etanol și apă. Proporția de uleiuri aromatice (ca procent în volume) dintr-un parfum determină tipul acestuia:
  • Extras de parfum: 20%-40% compuși aromatici
  • Apă de parfum (Eau de parfum) 'EdP': 10-30% compuși aromatici
  • Apă de toaletă (Eau de toilette 'EdT': 5-20% compuși aromatici
  • Apă de colonie (Eau de Cologne) 'EdC': 2-3% compuși aromatici. 










(Methoxycinnamate, benzophenone-3, ethylhexyl salicylate, butyl methoxydibenzoylmethan, limonene, coumarin, linalool, propylene glycol...)


Amestecati toate cele de mai sus plus inca alte substante care ar da parfumului  un miros aparte si veti obtine parfum. 



luni, 4 iunie 2012

Parerea mea

   Eu sunt de parere ca parfumurile sunt folosit in mod excesiv de unii oameni. De exemplu cei care sunt transiprati si se dau cu parfum peste... se simte mirosul de parfum dar cel de transpiratie predomina si te inteapa in nas facandu-te sa-ti dai seaman cat de tarani sunt unii oameni  . Mai sunt cei care folosesc o tona de parfum si daca mergi in urma lor nu poti respira.Parfumurile folosite in cantitati mari provoaca ameteli, dar si alte probleme de sanatate mult mai grave cum ar fi trahicardia, starile de oboseala, astmul, bolile cardiovasculare. Toate aceste probleme de sanatate sunt cauzate de numeroasele substante chimice care intra in compozitia parfumurilor. Multe dintre aceste chimicalele sunt folosite si in fabricarea tigarilor. Acestea intra direct in piele, apoi in sange ducand la 
complicatii grave. 
   De exepmlu eu sunt alergic la unele parfumuri si cand miros un pic stranut de imi eexplodeaza plamanii. Alti oameni au alergii la parfum care se manifesta diferit , de exemplu unora le apare eczeme pe locul un au folosit parfumul . In principiu reactiile adverse sunt acetona si acoolul , alcoolul fiind unul din principalele elemente ale parfumului printre care se mai gasesc predominante scortisoara, labandumul, mirra, tamaie si aloe . De aceea este recomandat sa va faceti un test alergologic de fiecare data cand ati depistat o alergie generata de un produs suspect. 
    Eu nu folosesc parfum in primul rand pentru ca sunt alergic si in al doilea rand pentru ca nu am gasit pana acuma un parfum care sa-mi placa. 



















joi, 24 mai 2012

Top 10 cele mai scumpe parfumuri

Cele mai scumpe parfumuri :


10. J.A.R. Parfums Bolt of Lightning
Acesta este cel mai ieftin parfum din lista celor scumpe. Un flacon costa 765 de dolari. Mirosul se simte imbatator, persistent si, chiar daca nu este cel mai scump, doamnele stiu ce inseamna unbrand: denumirea lui vine de la initialele celebrului bijutier Joel A. Rosental. Insusi faptul ca un mare bijutier s-a hotarat sa fabrice parfumuri lasa de inteles ca nu numai aurul atrage interesul doamnelor. Depinde de doamna.

9. Joy de Jean Patou
Costa 800 de dolari, iar pretul include valoarea flaconului, executat din celebrul cristal de baccara. Doamna stie ca, dupa epuizarea parfumului, ramane flaconul, o amintire nepretuita si privita cu invidie de prietene. Jean Patou, inventatorul parfumului, a folosit, pentru obtinerea a 30 ml parfum, nu mai putin de 336 de trandafiri si 10.000 flori de iasomie. Costurile justifica pretul.

8. Parfums Shalini
Este un parfum senzual, conceput pentru femeia de astazi: indrazneata si independenta. Pretul: 900 de dolari. Creatia ii apartine lui Shalini, producator de parfumuri, care nu s-a ferit sa faca publica si reteta: coriandru, ylang-ylang, vanilie, mosc, lemn de santal si tuberoza. Pentru cine nu cunoaste, florile de ylang-ylang provin de la o vita de vie tropicala, specifica zonelor asiatice. Acolo, virtutile parfumului sunt foarte pretuite pentru persistenta lui.

7. 24 Fauborg de Hermes
24 Fauborg de Hermes este un produs atragator, de culoare portocalie, iar pretul atinge 1.500 de dolari. Mirosul placut este obtinut din iris, trandafiri si alte flori, al caror secret ramane pastrat de producator. Interese comerciale au determinat producatorul sa livreze anual cantitati strict limitate, ca sa nu fie afectat pretul. Asta face parte din politica afacerilor.

6. Annick Goutal's Eau d'Hadrien
Tot cu 1.500 de dolari se vinde si parfumul Annick Goutal's Eau d'Hadrien, lansat in 1996 de pianista si ulterior fotomodelul Annick Goutal. Aceasta a decedat in 1999, dar afacerea a fost preluata de urmasi. Reteta nu-i prea complicata: pere bergamote, grapefruit, menta, mandarine, lamaie siciliana si chiparos.

5. Baccarats Les Larmes Sacress de Thebe
Flaconul costa 1.700 de dolari, dar este greu de obtinut, intrucat se produce in cantitati limitate si se livreza numai in reteaua comerciala de cel mai inalt lux. Este pretuit parfumul, dar si flaconul de baccara, cu un design aparte.

4. Chanel No. 5
Chanel Nr. 5 este cel mai scump dintre popularele produse ale firmei Coco Chanel: costa 1.850 de dolari. In ciuda pretului, popularitatea face ca, in lume, la fiecare 30 de secunde, sa se vanda un flacon de Chanel Nr. 5. Inmultiti cu minutele, zilele, lunile, anii si veti vedea ca afacerea nu este rea.

3. Caron's Poivre
Acesta este primul parfum scump de tip "unisex", lansat pe piata. Creatia provine din anul 1954, iar secretul de fabricatie a fost multa vreme pastrat cu strasnicie. Astazi se stie ca, la baza retetei, stau cuisoarele, piperul rosu, cel negru si alte cateva mirodenii exotice. Costa 2.000 de dolari sticluta.

2. Clive Christian No. 1
Produsul a devenit de mare notorietate, atunci cand s-a aflat ca tocmai acest parfum a fost folosit de Katie Holmes, in ziua nuntii sale cu Tom Cruse, la 18 noiembrie 2006. Parfumul costa 2.150 de dolari, pretul incluzand un flacon din sticla lucrata manual, impodobit cu un diamant de 3 carate. Aroma are la baza lemnul orris, santal si ylang-ylang.

1. Clive Christian's Imperial Majesty
Acest parfum este inregistrat si in Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai scump din lume: 215.000 de dolari. Se produce la comanda speciala, in flacon cu rama de aur si un diamant de 5 carate, montat pe ea. Compozitia parfumului este, bineinteles, tinuta secret, dar producatorul nu ascunde ca a introdus 200 de ingrediente. Pretul include si cheltuielile de livrare. 

duminică, 13 mai 2012

De stiut

Cuvântul parfum, folosit în zilele noastre, provine din limba latina "per fumus" și înseamnă "prin fum". Parfumeria, sau arta preparării parfumurilor, a luat naștere în Mesopotamia antică și Egipt, și a fost rafinat în continuare de romani și persi. Eu personal cred ca parfumurile sunt folosite in exces in ziua de azi, unele fiind prea puternice . De exemplu pe vremea parintilor mei parfumurile bune erau mai rare erau scumpe si se foloseau doar la ocazii speciale.Un parfum este un amestec lichid de uleiuri sau compuși aromatici, de fixativi și de solventi, utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau spațiului de locuit un miros plăcut.

<----Exemplu de parfum din 1980 (Romanesc) :


De exemplu mama mi-a spus ca parfumurile se mai foloseau pt a da miros specific unei scrisori (de dragoste).












                                   







Deși parfumuri și parfumerii au existat în India, o mare parte din aromele lor se bazează pe tamâie. Primul chimist înregistrat a fost o femeie pe nume Tapputi, o preparatoare de parfumuri. Ea a distilat flori, uleiuri și obligeana, cu alte aromatice, iar apoi le-a filtrat și le-a pus înapoi, repetând procedura de nenumarate ori.
Arheologii au descoperit, în 2005, cele mai vechi parfumuri în Pyrgos, Cipru. Aceste parfumuri au o vechime de aproximativ 4.000 de ani. Parfumurile au fost descoperite într-o parfumerie antică. În epoca veche, oamenii au folosit ierburi și condimente precum migdale, coriandru, mirt, rasina de conifere, bergamot.
Un chimist arab, Al-Kindi (Alkindus), a scris, în secolul al nouălea, o carte despre parfumuri, pe care l-a denumit: "Cartea Chemist a parfumurilor și distilării". Aceasta conține peste o sută de rețete pentru uleiuri aromate, balsamuri, ape aromatice și înlocuitori sau imitații de medicamente scumpe. Cartea descrie, de asemenea, 107 de metode și rețete pentru prepararea parfumurilor și echipamentele pentru prepararea parfumurilor, cum ar fi alambic. Medicul persian musulman, Avicenna (cunoscut și ca Ibn Sina) a introdus procesul de extragere a uleiului din flori prin distilare, astăzi aceasta fiind cea mai frecventă procedură, experimentând în primul rând cu trandafiri. Până la descoperirea lui Avicenna, parfumurile lichide erau amestecuri de uleiuri și sfărâmate sau petale. Ambele materii prime și technologia de distilare a influențat semnificativ parfumeriile de vest și evoluția științifică, în special proprietățile chimice.


















sâmbătă, 12 mai 2012

Introducere






 Pentru inceput vreau sa spun ca acesta este primul meu blog si voi vorbi despre PARFUM.
 Un parfum este un amestec lichid de uleiuri sau compuși aromatici, de fixativi și de solvenți, utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau spațiului de locuit un miros plăcut. Parfumurile sunt foarte des folosite , chiar mai des decat credem.